16.01.2017 | Jukka Reinikainen

Münchenin verilöyly ja Lähi-Itä tänään

Katsoin Steven Spielbergin ohjaaman "München" -elokuvan. Olympiakisoissa 1972 palestiinalaisterroristit surmasivat 11 israelilaista urheilijaa kisojen aikana. Elokuva keskittyi siihen, kuinka Israel reagoi tilanteeseen poliittisesti. Ei lienee yllätys, että kostonkierre oli jälleen valmis. Palestiinalaisterroristit nistittiin yksi kerrallaan Israelin salaisen agentin avulla. Elokuva on ajankohtainen myös tänä päivänä. Vuosisatoja elänyt koskonkierre ei näytä laukeavan enää. Viha, epäluulo ja ihmisten alistaminen jatkuu Lähi-Idässä räikeämpänä kuin vuosikausiin.

Tämän vuoden Yhteisvastuu-keräys keskittyy juuri tähän vaikeaan ongelmaan. Kuinka saada Lähi-Idässä kasvavat uudet sukupolvet nousemaan tästä toivottomuuden suosta. Kirkon YV- keräyksellä keskitetään varoja nuorten aktiivisen toiminnan kehittämiseen, etteivät he menettäisi toivoaan pakolaisleireillä, pakolaisina konfliktimaiden naapumaissa tai elämän muun sekasorron keskellä.

Sain vierailla Jordanissa, Länsirannalla ja Israelissa vuoden 2016 keväällä, jolloin teimme Kirkon Ulkomaanavun (KUA) kanssa opintomatkan silmällä pitäen juuri tätä vuoden 2017 YV-keräyskohteita. Mieleeni jäi erityisesti Palestiinalaisalueella olevien mediaa opiskelivien nuorten opiskelijoiden ryhmä, jonka toimintaa tuettiin suomalaisin varoin. Nuoret tulevat lehtimiehet - ja naiset, kirjeenvaihtajat ja reportterit sekä muut median ammattilaiset opettelivat puolueetonta uutisoinnin tekoa. He saivat koulutuksessa niitä kykyjä huomata kuin niin vaikkapa palestiinalaismedia kuin israelilaismedia vääristivät uutisia ja valtiot pelaavaat uutisoinnissa räikeästi omaan pussiinsa. Nämä lahjakkaat palestiinalaisnuoret olivat niitä avainhenkilöitä, jotka jatkossa voisivat oikaista tätä kostonkierrettä julkaisemalla oikeaa ja totuudellista tietoa mitä Lähi-Idässä nyt tapahtuu.

Katsomani elokuva München pohti myös sitä, mitä arvoja juutalaiset haluaisivat edustaa. Juutalaisuuden ytimessä ei todellakaan ole kosto ja viha. Mutta kuinka saada uskon ydin niin vahvaksi, että se alkaisi vaikuttaa myös vihan ja koston lopettamiseksi? Uskonnot ovatkin merkittävässä roolissa koko maailmanrauhan takaajina. Valitettavasti sitä on vaikea uskoa kun katsoo maailmaa ennen ja nyt.

Kommentit:

16.01.2017 11:33 |
12.02.2017 20:13 | Eila Arveli
Tykkäsin tästä kirjoituksesta. Kostonkierteen oikaiseminen on välttämätöntä. Nuorten aktiivisen toiminnan kehittämiseen ja tukemiseen on hyvä ohjata keräysvaroja pakolaisleireillä, etteivät nuoret menettäisi toivoaan vaan säilyttäisivät unelmia paremmasta tulevaisuudesta

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)