26.06.2017 | Jukka Reinikainen

Pyhät puut

Kontiolahden kirkonkylällä ja kunnan alueella on kaadettu nyt paljon puita. Satama-aluetta ja rantaa on raivattu, kirkonmäellä vanhaa kuusikujaa on harvennettu ja kirkon ympäriltä on kaadettu monia puita. Myös seurakunnan kuudella hautausmaalla on tänä keväänä kaadettu paljon entuudestaan merkattuja puita. Kun puu katoaa tutusta kohdasta tai haudan viereltä, aiheuttaa se monille surua ja mielipahaa. Miksi juuri tämä puu piti kaataa?

Muistan hyvin, kuinka ukkini haudan vieressä ollut mänty aikanaan kaadettiin. Olin oppinut sen perusteella löytämään haudan isolta hautausmaalta. Puun juuret olivat puun kasvaessa kuitenkin jo alkaneet siirtää haudan reunuskiviä ja tunkivat haudan muun kasviston läpi.

Puun kaadosta tuli seurakunnalta ilmoitus hyvissä ajoin ja meillä oli aikaa sopeutua muutokseen. Puun kaadettua emme ole enää sitä kaivanneet. Seurakunnan velvollisuus onkin poistaa hautausmailta aika ajoin puita. Monet ovat myös olleet tyytyväisiä valon ja avaruuden lisääntyessä hautausmaillamme.

Suomalaisille puut ovat tärkeitä. Metsien suojelu ja puut ovatkin lähellä monen sydäntä. Itse pidän kunniatehtävänä hoitaa sitä metsämaata, joka meidän perheelle on omaksi annettu. Metsä tuottaa myös satoa ja sitä pitää osata hyödyntää arvokkaalla tavalla. Suomessa metsää ei saa jättää hoitamatta hakkuiden jäljiltä. Se on lakiin kirjoitettu asia. Suomessa riittää metsää niin talousmetsiksi kuin myös suojeltavaksi. On hyvä tehdä omiin metsiin suojelupäätöksiä, jos metsäkohde on kasvistoltaan tai eläimistöltään merkittävä. Myös kaunis metsämaisema kannattaa suojella ja varjella. Suomi tarvitsee myös viisaasti hoidettua talousmetsää. Talousmetsän hoito on parasta metsien suojelua ja metsien kunnioittamista siinä missä puheet ja periaatteetkin.

Juhannuksena kävin katsomassa jääkauden aikana muotoutunutta kivikurua Etelä-Savossa. Valtava kivikuru ja kaunis mäntyharju yhdessä hivelivät silmää. Oli hienoa olla luonnon keskellä ja ihmetellä Luojan aikaansaannoksia. Siellä pyhät puut olivat saaneet kasvupaikakseen jääkautisen näyttämön. Pyhät puut olivat siten arvoisessaan paikassa.

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)