03.02.2019 | Jukka Reinikainen

Uganda, Uganda!

Pohjois-Ugandan alueelle pakeni pahimpina aikoina jopa 4000 pakolaista Etelä-Sudanista. Nyt maailman kolmanneksi suurimmalla pakolaisalueella Bidi bidissä asuu paikallisten ugandalaisten parissa noin 300 000 pakolaista - pääosin äitejä ja lapsia. Miten Uganda selviää mittavasta haasteesta? Kirkon Ulkomaanapu on saanut YK:ltä myös suuren haasteen - turvata koulunkäynti 71 000 lapselle ja nuorelle.

Kirkon Ulkomaanavun (KUA) koulutusmatkallani tammikuussa 2019  suomalaisten seurakuntien ja yksittäisten ihmisten apu tuli käsinkosketeltavana todeksi. KUA oli rakentanut Bidi bidin alueelle jo yli 30 koulua, joissa jokaisessa koulussa saattoi olla vaikkapa 1500 oppilasta. Koulua käytiin kahdessa vuorossa ja luokassa oli jopa sata oppilasta kerrallaan. KUA oli nyt saanut YK:lta historiansa suurimman haasteen - luoda koulutusjärjestelmän koko Bidi bidin pakolaisalueelle niin paikallisten ugandalaisten kuin pakolaistenkin saataville. Tähän haasteeseen meidän tulee nyt kirkkona vastata.

Ugandan kansa osoitti suurta solidaarisuutta maahan tulleille pakolaisille. He asuttivat pakolaiset omien savimajojen keskelle, antoivat maata viljeltäväksi ja maahanmuuttavat saivat samat oikeudet työntekoon ja muihin kansalaisoikeuksiin kuin paikallinen väestö. Tämä ele kumpusi syvältä oman maan poliittista traumoista. Hirmuhallitsija Idi Aminin aikana 1970-luvulla sadattuhannet ugandalaiset olivat joutuneet pakenemaan hengensä edestä naapurimaihin. Nyt samassa tilanteessa oleviin maahantuleviin oli helppo samaistua.

Lasten ja nuorten koulut ovat suurinta rauhantyötä maailmassa. Lapset sodan ja hädän keskellä saavat mahdollisuuden jatkaa koulua ja saada elämään toivoa paremmasta. Koulutus estää ihmistä radikalisoitumasta ja päätymästä vihaan, epätoivoon ja koston kierteeseen. Tärkeää olisi, että ihmiset kriisialueilla voisivat rakentaa uutta elämää omissa kotiseuduilla, ettei elämä veisi pakolaiseksi kohti vaikkapa houkuttelevaa Eurooppaa. Hyvää elämää tulee rakentaa sinne, missä ihmiset ovat omilla juurillaan. Koulut luovat vakautta elämään ja sinäkin voit olla rakentamassa niitä Yhteisvastuu-keräyksen kautta!

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)