03.03.2019 | Jukka Reinikainen

Naisten Pankki Ugandan syrjäseudulla

Naisten Pankki on suomalaisten naisten keksintö, joka tuottaa suurta tuottoa kymmenissä kehittyvissä maissa. Kirkon Ulkomaanavun suojissa Naisten Pankki kerää varoja köyhien ja haurauden maiden naisten elintason nostattamiseksi. Tulokset ovat kuin suoraan Jeesuksen vertauksesta -  hyvään maahan kylvetty siemen tuottaaa satakertaisen sadon.

Pohjois-Ugandan köyhällä maaseudulla eletään vielä perinteisissä pyöreissä savimajoissa. Olkikatto suojaa kuumuudelta ja usein myös ankarilta sateilta. Lapset nukkuvat yöllä maalattialla maahan laitetun suojan päällä.

Kehitysyhteistyössä ja humanitaarisen asustuksen kohteena ovat usein haavoittuvimpina pidetyt naiset ja lapset. Avustustoiminta on opetanut, että naisten voimaannuttaminen ja oman talouden itsenäisyys tarkoittaa sitä, että koko perheyhteisö ja jopa koko kylä alkaa voida paremmin. Tätä ihmettä sain itse olla näkemässä Ugandassa - niin köyhällä maaseudulla kuin pääkaupungissa Kampalassakin.

Naisten Pankki on toiminut Ugandassa perustamisvuodestaan 2007 alkaen. Hankkeissa on mukana mukana yli 3500 ugandalaista. Hankkeilla on tuettu erityisesti naisten pienyrittäjyyttä säästö- ja lainaryhmillä sekä yrittäjyyskoulutuksella

Ilo leviää

Oli puhuttelevaa, miten naisten Pankin säästöryhät ottivat meidät iloisesti ligoloiden (ilohuudoin), laulaen ja tanssien vastaan. Naiset kertoivat syrjäisillä kylillä miten naiset olivat voimaantuneet laina - ja säästöryhmien myötä. Oli kuin taikasauva olisi iskenyt kylään! Oli saatu taloudellista opastusta, opeteltu kirjanpitoa ja aivan perustaitoja - laskemista, lukemista ja kirjoittamista. Tärkeää oli myös se valtava itsetunnon kasvu ja esiintysvarmuuden ja kokemuksen karttuminen. Kylän keskellä oleva kolmen lukon ja kolmen avaimen pankkilaatikko oli uuden elämän alku koko kyläyhteisölle ja etenkin naisille ja sitä kautta lapsille ja miehille.

On ilo tuoda myös se välitön kiitos ja ilo, jonka avun saaneet ihmiset välittivät Ugangasta meille seurakuntalaisille. Heistä on uskomatonta, että täällä yksittäiset ihmiset lahjoittavat varojaan heille - tuntemattomille naisille ja lapsille. Mistä tämä halu auttaa kumpuaa, he kysyivät? Olisiko tällä jotain tekemistä Mestarimme esimerkillä ja hänen sulasta rakkaudesta luotujaan kohtaan...

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)