29.01.2019 | Miia Muhonen

Yhteiseen vastuuseen

Aivan pian, ensi sunnuntaina 3.2.2019 Kynttilänpäivänä käynnistyy jälleen kirkkomme perinteinen Yhteisvastuukeräys. Keräyksen juuret ovat syvällä kansamme historiassa. Syksyllä 1949 sodan ja pahojen hallavuosien jälkeen lapsiperheiden tilanne oli huono. Oli sairautta, aliravitsemusta ja myös työttömyys vaikutti perheiden ja lasten tilanteeseen. Avun tarve oli pikainen. Syntyi suurkeräys näiden lasten ja perheiden tilanteen helpottamiseksi ja vuonna 1950 Yhteisvastuutalkoot käynnistettiin seurakunnissa.  Ensimmäinen keräys tuotti todella hyvän tuloksen, tuplasti yli tavoitteen, yli 60 miljoonaa silloista Suomen markkaa ja keräyksen koko tuotto käytettiin kotimaassa eri tavoin auttamaan ja tukemaan lapsia ja perheitä. Tästä lähti liikkeelle vuosittainen keräys, joka levisi v. 1963 ulkomaille. Ensimmäinen avunsaaja ulkomailla oli Ambo-Kavangon kirkko Namibiassa.

Tänä vuonna 2019 kerätään apua jälleen vähävaraisten lasten ja nuorten auttamiseksi, tällä kertaa koulutuksen muodossa. Suomessa n. joka kymmenes lapsi kasvaa perheessä, jossa taloudellinen tilanne on heikko. Unelmien tavoittelu, ammattihaaveet uhkaavat jäädä näiden lasten ja nuorten kohdalla toteutumatta, kun ei ole varaa oppikirjoihin, tietokoneeseen tms mitä koulutuksessa tarvitaan. Maailman pahimmilla katastrofialueilla taasen monet lapset ja nuoret ovat konfliktien, luonnonkatastrofien yms vuoksi menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen. Mahdollisuus koulutukseen, ammatin hankkimiseen tuo näille lapsille ja nuorille turvaa ja toivoa tulevaisuuden suhteen.

Yhteisvastuukeräyksen voima on alusta lähtien, kautta vuosikymmenten, ollut vapaaehtoisten suuressa ponnistuksessa keräyksen suhteen. Nämä arkienkelit ovat auttaneet satoja tuhansia hädänalaisia Suomessa ja maailman köyhimmissä maissa. Perinteisen listakeräyksen rinnalle on noussut mitä erilaisempia tapoja toteuttaa keräystä ja pitää tärkeää asiaa esillä. Yhteisvastuukeräyksen kautta monet tärketä kysymykset on vuosi toisensa perään nostettu näkyviksi ja keräys onkin vuosien varrella ollut aina ajan hermolla. Yhteisvastuukeräys onkin paljon enemmän kuin pelkkä rahakeräys, se on lähimmäisen rakkauden kansanliike. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Sinäkin voit auttaa, esimerkiksi lahjoittamalla haluamasi summan seurakuntamme nettisivuilla olevan lahjoitusbannerin kautta. 60 % tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön.
Kiitos, kun autat!

Miia Muhonen, diakoni, Yhteisvastuukeräyspäällikkö 2019

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)