24.12.2015 | Jukka Reinikainen

Edistä läheistesi mielenterveyttä ja -rauhaa!

Jouluna voimme auttaa toinen toistamme keventämään mieltä ja edistää toinen toistemme mielenterveyttä. On syytä antaa oikeasti aikaa toisten kuulumisille ja kysellä mitä sinulle oikeasti kuuluu. On syytä miettiä myös mitä ja miten tulenkaan sanoneeksi asioista niille kaikkein rakkaimmilleni, omalle aviopuolisolle, lapsille, vanhemmille, sukulaisille ja muille läheisilleni. On totta, että meistä monet lisäävät toisten taakkaa juuri niillä ilkeillä ja pahoilla sanoilla, nalkuttamisella, ivaamisella ja toisten halveksimisella. Oma mieli mustana haluaa haavoittaa toista helpommin. Olemme suuressa vastuussa toinen toistemme mielenrauhasta ja sen terveydestä.

Monet kokevat nyt mielen pimeyttä. Kaamos pahentaa masennusta ja muita mielen sairauksia. Onneksi tänä päivänä saamme apua mielen ahdistukseen. Ajattelen usein niitä entisajan mökkien ukkoja ja mummoja, jotka joutuivat kärvistelemään mieli mustana ilman asianmukaista lääkitystä ja hoitoja. Kuinka paljon me suomalaiset kannammekaan omassa elämässämme sitä menneiden sukupolvien hoitamatonta mieltä. Suvun mielen sairauden rasittavat monella tavalla sukujemme ja perheittemme arkista elämää. Emme usein edes huomaa, mistä onkaan lähtöisin lähipiirimme vähättelyt, alaspainamiset, arkuus ja pelot, suorastaan pelottavat ja sairaat reagointitavat vastoinkäymisiin ja ongelmiin. Joudumme kantamaan paljon pahaa mieltä ja raskautta elämässämme.

Meillä jokaisella on velvollisuus hoidattaa itsemme myös mielen sairauksien osalta kuntoon. Huomata myös se, mistä omassa elämässä kenkä oikein puristaa. Mistä minulle on pesiytynyt tämä nurja ja nujertava asenne kaikkea ja kaikkia kohtaan?

Suuri lahja toiselle läheiselle ja rakkaalle onkin hoitaa omaa ja toisen mieltä asianmukaisesti kohti kevyempää ja valoisampaa huomista. Tässä mielen hoitoprosessissa auttaa erityisesti asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä.

 

Lisää kommentti


Lähettäjä:  
  Sähköpostiosoite:  
Kuvavarmennus:  

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)