17.06.2015 | Jukka Reinikainen

Kansallispuvut tuulettumaan!

Juhannusjuhla on suomen suven kohokohta. Kansallispukumme juhlistavat hienolla tavalla tätä kesäistä juhlaa. Olen huomannut, etteivät suomalaiset henno käyttää useinkaan kansallispukuja. Monella on puvut kaapissa, mutta milloin niitä voisi käyttää?

Kontiolahden juhannuskirkossa kansallispuvut saavat tulla tuulettumaan! Reippaasti vain puvut kaapista ja juhlistamaan kesäistä juhlaa! Itsellä ei ole kansallispukua eikä se ole esteenä tulla mukaan juhlaan. Miehillä on tunnetusti vähemmän pukuvalikoimaa ja harvemmalla miehellä on omaa kansallispukua. Lisäksi täällä Itä-Suomessa ei miehille ole niin sanottuja näyttäviä pukuja kuin vaikkapa Pohjanmaalla elävillä tai sieltä kotoisin olevilla miehille.

Keski-Euroopassa ja varsinkin Alppialueella asuessa huomasin pienten paikkakuntien ihmisten käyttävän kansallispukuja hyvinkin usein vaikkapa juuri sunnuntaina kirkossa. Samoin suvut ja perheet tulivat juhlistamaan perhejuhlia aloittamalla juhlaa yhteisellä kirkossakäynnillä. Syntymäpäivät, hääpäivät, perhejuhlat ja muut perheitten asiat olivat näkyvissä ja huomioitu myös jumalanpalveluksissa. Meilläkin juuri kastetut pienokaiset, vihille menevät ja kuolleet rakkaamme luetaan esirukouksessa viikon jumalanpalveluksen yhteydessä. Olisi hienoa, jos näiden perheiden edustajia olisi silloin myös kirkossa. Monet kokevat tämän ilmoituksen ja yhteisen esirukouksen erityisen tärkeäksi osaksi liittymisessä suurempaan yhteisöön – seurakuntaan ja Jumalan perheen jäsenyyteen.

Jumalanpalveluksiin saa tulla sellaisena kuin on. Ainakin kerran vuodessa sinne saa oikein luvan kanssa tulla vaikkapa kansallispuvussa ja muissa kotiseutuhenkeen tehdyissä puvuissa. Onko miehilläkin pukuja kaapissa, jotka tarvitsivat tuuletusta? Kaikki innolla juhannuskirkkoon – puvuilla tai ilman!

Jukka Reinikainen, kirkkoherra

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)