10.12.2017 | Jukka Reinikainen

Havuseppeleet sankarihaudoilla

Itsenäisyyspäivän aattona Kontiolahden sankarihautausmaalle ilmestyivät kauniit kuusiseppeleet 183 sankarihaudalle. Ahkerat kädet olivat punoneet kauniit havuseppeleet kunnianosoituksena sodissamme kaatuneitten kontiolahtelaisten viimeiselle leposijalle. 

Havuseppeleet muistuttivat meitä kaikkia sotilaiden metsissä vietetyistä sodan vuosista. Nyt menneet sukupolvet näkevät, miten arvokas oli tuo uhri vapaan isänmaan puolesta.

Kun itsenäisyyspäivänä vielä näille haudoille ilmestyi noin 140 hengen tavallisista suomalaisista miehistä ja naisista koostunut kunniavartio, oli koko sankarihautausmaa täynnä koskettavaa hetkeä. Tuossa hetkessä olimme läsnä vapaan isänmaan hinnan vaatineen uhrin äärellä. Kunniavartiossa oli iältään 17-65 vuotiaita henkilöitä - jotkun suvun ja perheen nimeämänä, osa vapaaehtoisia halukkaana osoittamaan  kiitostaan. Sodan ihmisuhreja vaatinut hinta ei ole unohtunut nuoremmaltakaan sukupolvelta. Hienoa, että myös muutamat Suomessa asuvat ulkomaalaiset halusivat osallistua arvokkaaseen ja ainutkertaiseen kunniavartioon. 

Kunniavartioita oli noin 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Pohjois-Karjalassa Kontiolahdessa oli ainoa kunniavartio, joka oli myös osa virallista Suomi 100 - tapahtumaa. Kiitos kaikille kunniavartioon osallistuneille. Näky oli koskettava!

Havuseppeleitä tehtiin useammallekin sanakarihautausmaalle. Suurkiitos kaikille seppeltalkoisiin osallistuneille noin 40 henkilölle Jakokoskelta, niin Ursuloille, Selkien martoille, työhön kuntoutuville kuin Jakokosken kyläyhdistyksen puheenjohtajalle Saara Sormuselle. Jouluaattona reserviläiset sytyttävät perinteisesti kynttillät haudoille. Seppeleet ovat jouluna jälleen muistuttamassa kynttiläntuojia yhteisestä kiitoksesta kauniilla vainajien leposijalla kirkonmäellä.

Lisää kommentti


Lähettäjä:  
  Sähköpostiosoite:  
Kuvavarmennus:  

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)