17.08.2015 | Jukka Reinikainen

Marja- ja sienimaakunta!

Pohjois-Karjala on perinteisesti ollut marjojen ja sienien maakunta. Vuosikymmenien saatossa kontiolahtelaiset ovat arvostaneet metsien satoa ja saaneet siitä "lisäsärvintä" ruokapöytään. Kerääminen on vielä voimissaan - ainakin vanhempien sukupolvien piirissä.

Kontiolahtelaisen kohdatessa ei ole vaikea aloittaa keskustelua marjastuksesta ja sienestyksestä. Keräilykulttuuri elää vahvana ainakin vanhemman sukupolven keskellä. Niin pihan kuin metsien sato kerätään aina yhtä hartaalla mielellä. Marjoja ja sieniä arvostetaan ja niistä osataan iloita.

Elokuisena sunnuntaiaamuna varhain näin Kajaanintiellä erikoisen autokulkueen. Vastaan tuli viisi täyteen ahdettua pikkuautoa peräkärryineen. Jo ani varhain ulkomaalaiset marjanpoimijat olivat matkalla uuteen keräyspisteeseen. Keräyspäivä oli jo varmaan jo pitkällä, vaikka aamu oli vasta aluillaan. Ahkeria ihmisiä ajettelin, ja toivoin, että samanlainen into marjoihin syntyisi myös suomalaisten nuorten keskuudessa! Olisihan se aikamoinen näky nähdä vaikka suomalainen nuorisojoukko aamutuimaan marjametsään menemässä! Marjojen poimiminen ja niiden roskiminen on kylläkin aika raskasta puuhaa. Muuta kuntoliikuntaa ei kyllä sinä päivänä kaipaa kun pari sankkoa mustikkaa kerää! Harmi, kun niitä marjoja ei voi vielä tietokoneella poimia - tai voihan sitä jo jonkinlainen marjapelikin jo olla kehitelty. Nuorisoa ei taida tänä päivänä oikein tämä live-kerääminen innosta.

Marjat ja sienet ovat olleet ja ovat yhä edelleen monelle perheelle hyvä tulonlähde. Keräämistuloja ei pidä koskaan saattaa verotuksen piiriin. Se olisi viimeinen niitti suomalaiselle marjan- ja sienenpoiminnalle. Kerääminen on paitsi hauskaa myös kannattavaa. Lisäksi marjat ja sienet ovat ainakin minulle muistutus hyvän Jumalan arkisesta huolenpidosta. Mitäpä muuta nämä metsien lahjat ovat meille kuin arjen  näkyviä ihmeitä.

Lisää kommentti


Lähettäjä:  
  Sähköpostiosoite:  
Kuvavarmennus:  

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)