19.03.2017 | Raija Timonen

On paastonaika

Laskiaistiistaista alkoi paastoon laskeutuminen. Paastonajan liturginen väri on violetti. Tammikuussa jo rohkaisin elämään täyttä elämää ilman paastoa. Nyt kuitenkin voi miettiä paastoon liittyviä asioita. Netissä on www.ekopaasto.fi mukava polku, jossa voi katsoa, millä tavalla voi paastota. Sieltä voi testata kahta asiaa: Hiljentämistä ja hiljentymistä. Ekopaastopolku on mukava ja ohjaava. Itse kokeilin tuota vihreää painiketta, josta siirryttiin Hiljentämiseen. Siitä pääsin polulle, jossa sai rauhassa lukea omasta valinnasta. Minun ekopaasto-ohjeekseni tuli hankkia uusi lempiruoka. Siinä kehotettiin kokeilemaan ympäristöystävällisiä raaka-aineita. Minkälaisen hiljentämisohjeen sinä saat?

Paastonaika on valmistautumisen aikaa. Paastonaika on 40 päivää ennen pääsiäistä.

Paastonaikana voi tarkkailla omia ruokatottumuksiaan. Voi siirtää ruokatapoja ekologisemmaksi.

Nykyaikana hyvä paaston tapa on pyrkiä kasvamaan vastuullisempaan elämään ja pohtimaan ekologista elämäntapaa. Voi luopua jostain omastaan vaikkapa hädänalaisten hyväksi. Hyvä tapa on olla vaikkapa pääsiäiseen saakka karkki- tai herkkulakossa ja lahjoittaa säästyneet varat jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle. Näin tulet muuttaneeksi omaa elämää terveellisempään suuntaan ja auttaneeksi jotain, mitä haluatkaan auttaa. Paastonaikana paastoaminen herkuista voi olla hyvä tapa. Pääsiäisenä herkut maistuvat paremmalta kun on pitänyt niistä taukoa. Paastonaikana sunnuntaisin voi sallia jonkun pienen herkun tai makean kahvileivän. Paastota voi tavalla, joka sopii itselle parhaiten.

Paastonajan loppuosassa voi keskittyä Kristuksen kärsimykseen. Palmusunnuntaina lähdetään seuraamaan Jeesuksen viimeisiä vaiheita.

Yksi hyvä tapa hiljentyä paastonaikaan on ottaa Raamattu esiin ja hiljentyä sanan äärelle. Uudessa testamentissa on neljä evankeliumia. Markuksen evankeliumi on kaikista lyhyin. Paastonaikana voi ottaa tavoitteekseen lukea esimerkiksi juuri Markuksen evankeliumi läpi. Siinä on kerrottu Jeesuksen elämä ja teot hyvin ymmärrettävällä tavalla.

Paastonaikana voi käydä myös kirkossa. 26.3. on Marianpäivä. Silloin liturginen väri on valkoinen. Se on paaston keskellä virkistävä sunnuntai. Silloin laulamme kirkossa punaisen veisukirjan lauluja. Minkä laulun haluaisit kirkossa laulaa mukana? Onko laulu Lapsuuden usko sinulle tuttu? Entä Tilkkutäkki?

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)