17.06.2015 | Anssi Törmälä

Kunkkutyötä

"Kontiolahden seurakunnan ensimmäisen blogimerkintään ajattelin lähteä pohtimaan parin viikon kuluttua koittavan apostolien sunnuntain teemalla: mitä on kirkon apostolisuus. Pari riviä sainkin aikaan: ”kirkon apostolisuuden tunnusmerkeistä keskeisimpiä onkin, että sen jäsenet, kaikki, jotka on Kristukseen kastettu ja siten uskon saaneet, etsivät yksimielisyyttä rakkauden kautta Kristuksessa.” Kunnes totesin, että tällainen teologinen korkealiito on teologien helmasynti. Siksi haluankin kertoa pienestä helmihetkestä tältä päivältä seurakunnan lasten leiriltä.

Lastenleirithän ovat miellyttävää, vaikkakin korkean äänitason ja tapahtumarikkauden vuoksi vähän väsyttävää, vaihtelua papin arkeen. Niillä saa kohdata erityisesti heitä, lapsia, joiden kaltaisten Jeesus sanoi taivaan valtakunnan olevan. Kaunista aitoutta, villeyttä, vilkkautta, naurua, iloa, juoksua, liikettä, kysymyksiä, ennen kaikkea hienoja kysymyksiä meille ohjaajille: ”miksi?”, ”miksi?”, ”miksi?”

Illan paras hetki koitti, kun istuimme seurakuntamme kesänuorisotyöntekijän, joka on myös teologian opiskelija, kanssa vierekkäin takkatuvalla makkaraa syöden. Luoksemme tuli alle kymmenvuotias tyttö, joka kysyi: ”saanko istua tähän kunkkuistuimelle?” Molemmat hölmistyneenä katsoimme toisiimme ja ymmärsimme, että kunkkuistuin tarkoitti sitä, että sai istua meidän välissä. Sitten tämä lapsi katsoo ensiksi minuun ja sanoo: ”Tässä on hassu pappi” ja sitten toiselle puolelleen ”tässä on outo pappi”. Sitten paljon puhetta ja lopuksi hän nostaa kätensä ylös ´high five´n merkiksi ja me molemmat teimme ylävitoset hänen noustessaan. Poistuessaan hän vielä sanoo aikuiseen tapaan meille ikään kuin oheistukseksi: ”keskittykää nyt siihen hommaanne, katse oikeaan suuntaan.”

Eipä siinä ja tässä voi kuin hymyillä. Työ varhaisnuorisotyössä on aika kunkkutyötä."

Pastori Anssi Törmälä, vastaa pappina seurakunnassa varhaisnuorisotyöstä

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)