20.02.2020 | Virpi Malvalehto

Katveesta keskiöön

Kiitos, kontiolahtelaiset. Näinä kahtena kuukautena opetitte minulle elämästä enemmän kuin olisin koskaan osannut odottaa.

Tammikuu. Tulen Kontiolahden seurakuntaan harjoittelijaksi. Käännyn Nissan Micrallani vesitornin jälkeen vasemmalle, ohitan maisemaa hiljaisena hallitsevan kirkon ja ajan uutukaisen seurakuntakeskuksen pihaan. Määrä on harjoitella papin töitä. ”Seurakunnan toimintamuotoihin tutustuminen” kuulostaa turvallisen viralliselta ja kuivakalta. Kaksi kuukautta menee nopeasti, ajattelen, sitten olen noukkinut tästä harjoittelusta vaaditut opintopisteet osaksi teologian maisterin tutkintoani.

Kirkko hallitsee maisemaa, mutta onko se keskellä pitäjän elämänmenoa vai sivussa siitä? Näin huomaan miettiväni. Kylänraitilla liikkuvia ihmisiä, koululaisia ja kaupoissa, apteekissa ja kirjastossa asioivaa väkeä katsellessani kirkko näyttää jäävän vähän taustalle, katveeseen.

Harjoittelun käynnistyessä elämä kaikessa rikkaudessaan ja raskaudessaan iskee silmille. Vierailut hautajaisissa, ristiäisissä, seurakunta- ja perhekerhoissa, rippikoulussa, koulun päivänavauksissa, kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien luona jättävät mieleen voimakkaammat jäljet kuin olisin arvannut. Kohtaan ihmisiä vastasyntyneistä ikääntyneisiin: toiset iloitsevat uudesta lapsesta, toiset surevat poismennyttä läheistään. Näitä kohtaamisia jään miettimään liikuttuneena siitä, että olen päässyt näin läheltä todistamaan ihmiselämän syvimpiä ja merkityksellisimpiä taitekohtia.

Tähän, keskelle ihmisten elämää, minä huomaan tulevani. Huomaamaton, taustalla elävä kirkko astuukin keskiöön, kun lapsi, nuori tai aikuinen astuu toiveineen ja huolineen uuteen elämänvaiheeseen tai kun elämä iskee sellaisella teholla, että ihmisen omat voimat eivät riitä sitä hallitsemaan. Silloin ihmistä alkavat kantaa suuremmat kädet, joista kukaan ei putoa.

Jussi Hyvärinen

Kirjoittaja on toiminut teologiharjoittelijana Kontiolahden seurakunnassa tammi-helmikuun ajan.

Kommentit:

20.02.2020 14:11 |

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)