06.04.2020 | Ruut Hurtig

Kohti suuria tapahtumia

Tänä vuonna hiljaisen viikon hiljaisuus saa aivan uusia merkityksiä. Me seuraamme Jeesuksen kärsimystietä kukin omasta elämäntilanteestamme käsin vailla mahdollisuutta kokoontua seurakuntana yhteen. Tämä voi tuntua erityisen kipeältä, onhan kyseessä kirkkovuoden suurin juhla, pääsiäinen. Omilla tahoillamme voimme kuitenkin osallistua monin tavoin hiljaisen viikon tapahtumiin ja liittyä yhteiseen rukoukseen.

Seurakunnan työntekijät toteuttavat viikon mittaan pieniä hartauksia ja jumalanpalveluksia suljetuin ovin. Niihin voit osallistua seurakunnan youtube-kanavan kautta https://www.youtube.com/channel/UCucvOaPjQmW_aQEThsBraEw sekä Kontiolahden seurakunnan Facebook-sivuilla.

Hiljaisen viikon palvelukset ovat perinteisesti olleet liturgisesti poikkeuksellisen rikkaita vahvoine väreineen ja kauniine virsineen, puhumattakaan kiirastorstain ehtoollisesta ja alttarin pukemisesta mustaan sekä sitten surun vaihtumisessa pääsiäisen iloon ja valoon. Tätä kaikkea on mahdotonta välittää pelkän kuvan ja äänen avulla.

Jaan tässä joitakin ideoita oman pääsiäisasetelman tai –alttarin rakentamiseen toivoen, että ne auttavat sinua eläytymään pääsiäisen matkaan kotoa käsin. Voit halutessasi poimia siitä joitakin itsellesi tärkeitä kohtia. Yksinkertaisimmillaan asetelmassa voi olla vaikka kynttilä ja pajunoksia tai rairuohoa. Liina voi olla valkoinen tai kirkkovuoden ajankohdan liturgisen värin mukainen. Voit sytyttää kynttilän, kun osallistut videoyhteydellä hartauteen tai jumalanpalvelukseen.

Kotonakin alttari muistuttaa Jumalan läsnäolosta ja auttaa meitä hiljentymään. Asetelman voi rakentaa sivupöydälle tai ikkunalaudalle, missä vain on sopiva paikka. Sen voi rakentaa uudestaan jokaista jumalanpalvelusta varten tai se voi jäädä paikoilleen koko hiljaisen viikon ja pääsiäisen ajaksi. Käytä alttarissa kotoa ja luonnosta löytyviä tarvikkeita sekä luovuutta. Seuraavassa on listattu joitakin symboleja oman luovuuden tueksi.

Kiirastorstai

leipä, malja, yhdessä, ateria, jalkojen pesu, violetti

Pitkäperjantai

ruusu, naula, puu, kynttilän sammuttaminen, risti, musta

Hiljainen lankalauantai

lukko, eristyksissä, pelko, sammutettu kynttilä, kivinen hauta, iso kivi, musta

Pääsiäisyö

pääsiäiskynttilä, kastemalja, tyhjä hauta, enkeli, valkoinen

Pääsiäispäivä

lammas, tyhjä (hauta), käärinliinat, valo, aurinko, pääsiäisruoho, pääsiäisliljat, pääsiäismuna, samassa pöydässä, (toinen toisemme) palvelu, valkoinen

Hiljaisen viikon rukous

Jeesus, sinä kärsit rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha.
Hiljainen viikko on sinun kärsimystiesi muistamisen viikko.
Vaieten me seuraamme vaellustasi ystävien kodista Betaniasta vihamieliseen kaupunkiin.
Ristiinnaulitse-huudot ja pilkkapuheet
ovat jalostuneet hiljaisiksi kärsimysvirsiksemme.
Meidän puolestamme, ennen meitä, sinä olet ollut Getsemanessa ja Golgatalla,
jotta meidän ei omassa tuskassamme ja hädässämme tarvitsisi koskaan olla yksin.
Sinä annat ylösnousemuksen toivon loistaa meille kärsimysviikon läpi.
Haudalta sinä menit opetuslastesi edellä Galileaan,
ja tästä näkyvästä maailmasta menet meidän edellämme taivaaseen
valmistamaan meille sinne asuinsijaa ja ikuisen kirkkauden.
Ylistämme sinua kaikesta tästä, Jeesus. Aamen.

Yhdessä niin monen muun kanssa toivon, että tilanne helpottaisi, pääsisimme kokoontumaan ja viettämään messua yhdessä mahdollisimman pian. Sitä odotellessa pidetään yhteyttä kaikilla muilla mahdollisilla tavoilla. Virren 979 sanoin "kunnes kohdataan, elämäsi jääköön käsiin Jumalan."

Siunattua ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä!

Ruut Hurtig, pastori

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)