Seurakunnan pääkirkko

Kontiolahden seurakunnan pääkirkko sijaitsee Kontiolahden kirkonkylässä.

Kontiolahden nykyinen kirkko valmistui vuonna 1881. Muodoltaan se on uusgoottinen, puinen ristikirkko, jonka pääsisäänkäynnin yläpuolella on kellotapuli. Kirkon suunnittelija oli arkkitehti Georg Wilenius. Kirkko on sakastin ja tapulin kanssa 42,3 metriä pitkä ja ristin kohdalta 28,9 metriä leveä. Korkeutta harjan kohdalta on 16,52 metriä ja tornin huipulla 20,65 metriä. Istumapaikkoja parven kanssa kirkossa on noin 1 000 hengelle.

Alttaritaulu

Kirkon alttaritaulu on taiteilija Yrjö Ollilan työtä ja valmistui vuonna 1929. Taulun aiheena on Kristus ristillä. Tyyliltään Ollilan raikkaiden värien työtä pidetään jälki-impressioinistisena.

Kristuksen kärsimyshistoriaa alttariseinällä taiteilija Lauri  Välkkeen kuvaavat maalauslevyt vuodelta 1956, poistettiin heikon kunnon vuoksi 2009.

Urut

Kirkko oli pitkään ilman urkuja, kunnes 1923 hankittiin vaatimaton jalkioharmoni. Varsinaiset urut saatiin hankittua vasta vuonna 1943, jolloin saatettiin ostaa Leppävirran seurakunnalta vanhat urut. Nämä "poisheitetyt" urut ovatkin palvelleet siitä lähtien kunnialla Kontiolahden seurakuntaa. Alkuaan urut ovat tallinnalaisen urkurakentaja Gustav Normanin vuonna 1877 rakentamat. Urut ovat siten vanhemmat kuin kirkko. Nämä urut on säilytetty mekaaniselta koneistoltaan alkuperäisenä, vaikkakin ovat sittemmin sähköistetty. Uruissa on 14 äänikertaa. Viimeisin korjaus uruille on tehty 1990-luvulla.

Kellot
Kirkontornissa on kaksi kelloa, joista vanhempi on valettu Lokomolla vuonna 1962 ja uudempi hankittu vuonna 1989 Juutilaisen Valimolta Kaavilta.
Kellojen käsisoitto muutettiin sähkökoneistolle 2009.

Kontiolahden kirkko on rakennettu v. 1881 ja peruskorjattu v. 2009.

Kirkon yhteystiedot:
Kirkkotie 6 (Sijainti kartalla)
81100 Kontiolahti
Puh. (013) 731 447